Hackekorv från Brokhult

Detta recept kommer från byn Brokhult i Älmhults kommun
Receptet ger 2,3 kg korv - Brokhultskorv består av 65-70 % kött.

1,4 kg fin fläskfärs
140 gr korngryn (kokas i 20 min - 140 gr gryn är ungefär 2 dl)
6-7 dl vatten
1 lök
1 msk salt
½ - 1 tsk kryddpeppar (beroende på smak)
½- 1 tsk vitpeppar

Tillsätt ev vatten tills smeten får en smidig konsistens

1 påse svinfjälster
Fjälsterna ska ligga i vatten dagen före, spola igenom dem genom att sätta dem på kranen före fjälstret träs över korvhornet.

OBS!
Dra i korven vid stoppningen så att den inte blir för tjock

Det går också att göra korvkaka av smeten genom att ugnsbaka i form.

Tore Vretmans köttbullar

Receptet kommer från Tore Vretmans "Matminnen" Receptet kommer ursprungligen från hans mamma

2 hg ben och senfritt oxkött
1 hg kalvkött
1 hg griskött
2 dl tjock grädde blandad med
1 dl stött skorpbröd
1 ägg
1 äggula
½ finhackad gul lök
salt
peppar
några rasp muskotnöt

alla hinnor skärs bort från köttet och köttet mals 3 ggr på den finaste skivan i köttkvarnen
Den sista gången med grädd-skorpbrödsblandningen
löken bryns lätt

var försiktig med muskoten - det ska inte gå att urskilja muskoten i den allmänna välsmaken.

köttbullarna formas med våt varm sked i en blöt handflata.

pingpongstora för varmrätt
valnötstora för smörgåsbordet

Skysås
pudra pannans steksmör med lite mjöl efter sista stekomgången
fyll på med vatten
en klicka tomatpuré
lite japansk olja
låt koka ett tag och sila

byt ut vattnet mot kaffegrädde för att göra gräddsås

Toulouse Latrecs potatissallad

Detta är ett recept från Tore Vretmans "Om den underbara lusten" sid 201

1. Koka mandelpotatis med skalen på

2. Skala och skiva den medan den fortfarande är varm.

3. Salta och peppra mellan varven. Tillsätt måttligt med olja. (ingen vinäger ännu)

4. Låt stå och dra i ca 1 timme

5. Hårdkoka 2-3 ägg till 4-5 personer

6. Mosa gulorna och hacka vitorna

7. Gör en sås av olja salt vinäger senap peppar och de mosade gulorna
Såsen ska vara tjock ungefär som majonnäs. Såsen ska ha sting - rör inte i för lite senap)

8. Tillsätt lövtunn skivad rå lök och finstrimlad purjolök (det gröna), finhackad persilja och
några tunna skivade inlagda gurkor

9. Rör ner de hackade vitorna i såsen. Rör därefter försiktigt ner potatisen.

10. låt stå en kvart och njut