Jag skulle göra vitvinsglögg och hade glömt att göra glöggen i tid. För att få ut maximal smak ur glöggkryddorna kokte jag dem först i vatten. Glöggen skulle bli svagare än vinets 13,5 % men jag tycker att det inte gör så mycket att alkoholhalten blev svagare.
När jag smakade av glöggen tyckte jag att det saknades något. Då såg jag några citroner och testade med att droppa citronjuice i glöggen. Det funkade!! Glöggen blev inte så "sliskig" längre.
Gästerna uppskattade min snabbglögg och bad mig lägga ut receptet i denna matblogg.
Ingredienser
3-4 dl vatten
1 påse glöggkryddor
ca 1 dl socker
1 l torrt vitt vin (jag använde en billig chardonnay; Aussi Great White)
Juice från ca ½ citron
Koka glöggkryddorna med vattnet i ca 10 minuter.
Sila bort kryddorna
Tillsätt socker, vin och citron.
Värm till strax under 55 °C och servera
TIPS!! - Smaka av när du tillsätter socker och citron.
Småländsk kålgryta med köttfärs
Grytan har karaktär av kåldolmar. Hur mycket kål det ska vara beror på tycke och smak.
Indigredienser
1 kg vitkål
ca 700 gr köttfärs (nötfärs, fläskfärs, lammfärs)
2-3 lökar
1-2 vitlökar
2-3 dl ris
2-3 dl creme fraishe
vatten
buljong (tärning eller fond)
1-2 msk soja (kinesisk eller japansk)
peppar
ev sweet chile
ev senap
Tillagning:
Bryn köttfärsen
Hacka och bryn löken
Strimla och bryn vitkålen
Tillsätt vatten, ris, buljong, creme fraishe och soja
tillsätt pressad vitlök
tillsätt peppar, sweet chili och ev senap.
Lått koka samman i 20 - 30 min tills riset är klart.
Serveras med potatis och lingonsylt
Vill du har lite mer "sting" kan du tillsätta tabasko när du gör grytan
Indigredienser
1 kg vitkål
ca 700 gr köttfärs (nötfärs, fläskfärs, lammfärs)
2-3 lökar
1-2 vitlökar
2-3 dl ris
2-3 dl creme fraishe
vatten
buljong (tärning eller fond)
1-2 msk soja (kinesisk eller japansk)
peppar
ev sweet chile
ev senap
Tillagning:
Bryn köttfärsen
Hacka och bryn löken
Strimla och bryn vitkålen
Tillsätt vatten, ris, buljong, creme fraishe och soja
tillsätt pressad vitlök
tillsätt peppar, sweet chili och ev senap.
Lått koka samman i 20 - 30 min tills riset är klart.
Serveras med potatis och lingonsylt
Vill du har lite mer "sting" kan du tillsätta tabasko när du gör grytan
Ostindisk gryta
Grytan får sin karaktär av banan, äpple, vitlök, soja, muskotnöt och ingefära.
Ingredienser:
fläskkött gärna skink eller bogstek
banan
äpple
zuchinni
lök
purjolök
frysta wokgrönsaker
vatten
buljong
crème fraîche
vitlök
soja
muskotnöt
färsk ingefära
Sweet chili sås
peppar
(curry)
Tärna och bryn köttet.
Tärna och bryn zucchinin.
Hacka och bryn purjolöken och löken
Mosa bananen och finfördela ( t ex riv) äpplet
Häll i ingrediensernai en 3-4 liters gryta.
Tillsätt crème fraîche och spä med vatten till lämplig mängd
Riv ingefära
Riv muskotnöten
Tillsätt buljong och soja (t ex kinesisk soja)
pressa vitlöken
tillsätt eventuellt curry
Låt koka samman och smaka av
Servera ris till
Kommentar:
Det går att använda kyckling istället för fläskkött eller varför inte göra en vegetarisk variant. Morötter, rotselleri eller palsternacka kan också användas.
Ingredienser:
fläskkött gärna skink eller bogstek
banan
äpple
zuchinni
lök
purjolök
frysta wokgrönsaker
vatten
buljong
crème fraîche
vitlök
soja
muskotnöt
färsk ingefära
Sweet chili sås
peppar
(curry)
Tärna och bryn köttet.
Tärna och bryn zucchinin.
Hacka och bryn purjolöken och löken
Mosa bananen och finfördela ( t ex riv) äpplet
Häll i ingrediensernai en 3-4 liters gryta.
Tillsätt crème fraîche och spä med vatten till lämplig mängd
Riv ingefära
Riv muskotnöten
Tillsätt buljong och soja (t ex kinesisk soja)
pressa vitlöken
tillsätt eventuellt curry
Låt koka samman och smaka av
Servera ris till
Kommentar:
Det går att använda kyckling istället för fläskkött eller varför inte göra en vegetarisk variant. Morötter, rotselleri eller palsternacka kan också användas.