Banh mi (vietnamesiska baguetter)
-
Under den franska kolonial epoken i Indokina så introducerades baguetter i
Saigon. Efterhand så förändrades receptet och i många varianter innehöll
bagu...
Finsk kålrotslåda till julbordet
Ca 1½ kg kålrötter
4 dl grädde
2 dl ströbröd
1 dl sirap
1 ägg
½ tsk riven muskot
½ tsk vitpeppar
1 msk salt
På ytan: ströbröd o smör
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Tvätta o skala kålroten.
3. Skär i stora bitar o koka sakta i lättsaltat vatten under lock tills de är mjuka, ca 40 minuter. Häll av spadet o spara det.
4. Mosa bitarna.
5. Blanda ner ströbrödet som fått dra i grädden i moset o tillsätt sirap, lättvispat ägg o kryddor samt så mycket kokspad att massan blir lös.
6. Häll i formar (gärna små folieformar), mönstra ytan med gaffel o strö ströbröd över.
7. Tillsätt någta smörklickar o grädda i 200 grader 1½ – 2timmar.
Gör gärna i ordning lådan i god tid före jul o frys in.
Låt tina i kylskåp o värm i ugnen.
Lådan passar utmärkt till julskinkan
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Ett måste på julbordet ��
Skicka en kommentar