Banh mi (vietnamesiska baguetter)
-
Under den franska kolonial epoken i Indokina så introducerades baguetter i
Saigon. Efterhand så förändrades receptet och i många varianter innehöll
bagu...
Fiberpalt - flatpalt på grahamsmjöl och oskalad potatis
Detta receptet använder potatisens naturliga fiber och för att få mer fiber så används grahamsmjöl. Jag gillar inte det kokta fläsket i fylld palt. Jag tycker det är godare med flatpalt med stekt fläsk bredvid.
På tallriken på bilden finns det bräckt skivad rökt fårskinka från Gräsljunga gård. Väldigt gott till!
- Glöm inte smörklicken och lingonsylten!
1 kg potatis - gärna en mjölig sort
1 tsk salt
3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
(Mängden mjöl är ungefärlig)
1. Skrubba och ta bort skador på potatisen
2. Koka hälften av potatisen (½ kg) i 20 min (dela upp potatisen i mindre bitar om du vill att de ska koka snabbare)
3. Finfördela den andra hälften av potatisen (den råa potatisen) i en köttkvarn
TIPS Skär den råa potatisen på längden så att den passar i köttkvarnen
4. Koka upp 3 liter vatten med 1 msk salt i en 5 liters gryta
5. Finfördela den kokta potatisen i köttkvarnen
6. Blanda den kokta och råa potatisen med ca 1 tsk salt och vete och grahamsmjölet.
- Hur mycket mjöl du tillsätter smeten bestämmer hur fast palt du får.
7. Forma äggstora runda bollar som du sedan plattar till före du för ner dem i det kokande vattnet med en slev. Rör runt så att palten inte fastnar på grytans botten.
8. Låt palten koka i 15 min före du tar upp dem. Använd gärna en mindre metallsil för att ta upp palten från grytan (så att kokvattnet rinner av)
Palt sväller när den koks.
TIPS
- Du kan använda en matberedare istället för en köttkvarn att finfördela potatisen
- Om du gör mycket palt kan du också använda alla plattor på spisen och koka i 3 och 1.5 liters grytor och koka i omgångar
se bild
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar