Banh mi (vietnamesiska baguetter)
-
Under den franska kolonial epoken i Indokina så introducerades baguetter i
Saigon. Efterhand så förändrades receptet och i många varianter innehöll
bagu...
Kinagryta på lammrostbiff
Detta receptet blir bäst om man inte kokar sönder grönsakerna utan lägger i dem (stekta/wokade) i varm sås strax före grytan serveras.
400 - 500 g lammrostbiff eller lammstek (gärna från Gräsljunga gård)
1/2 purjolök
2 morötter
100 g färska champinjoner
kastanjer
Sås
4 dl vatten
1-2 tsk kinesisk soja
3 msk ostronsås
1-2 msk "Sweet chili" sås
2 msk maizena, arrowrot eller potatismjöl (blanda med vatten till en redning)
svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1. Gör först såsen. Blanda ingredienserna, smaka av och låt koka upp. Häll i redningen rör runt.
2. Finskiva lammrostbiffen (dela upp skivorna i lämpligt stora bitar)
Peppra, salta och stek köttet och lägg i en skål. Smaka av köttet och bedöm om det är tillräckligt mört att äta som det är - Annars får köttet koka en stund i såsen.
3. Skär morötterna i stavar (3-4 mm tjocka och 3-4 cm långa. Stek dem i olja i ett par minuter
Lägg dem i en skål
4. Skiva purjolöken och stek den. Lägg undan i en skål.
5. Skiva champinjonerna och stek dem. Lägg dem i en skål.
När maten ska serveras ska du koka upp såsen och lägg i köttet och grönsakerna.
Serveras med nudlar eller ris.
Variera grönsakerna och tillsätt lök, paprika, zucchini, rotselleri, palsternacka etc
Variera kryddningen t ex genom att tillsätta riven färsk ingefära
Undvik färdiga frysta wokgrönsaker - de får aldrig den fräschör som färska grönsaker har
Detta recept kan med fördel delas upp under 2 dagar.
a) Gör såsen och stek köttet.
b) Eftermarinera köttet genom att lägg det i den avsvalnade såsen och lått stå över natten i kylskåp.
c) Stek grönsakerna dagen därpå strax för servering.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar