Ängelska höns



Detta receptet kommer från 1700-talet från den handskrivna kokboken Märta Stures hushållsbok

Kokning

1 st kokhöns t ex från Gräsljunga gård
1 stor lök
1 morot
½ lagerblad
vatten

Sås
buljongen från hönskoket reducerat till 3–4 dl
1 liten lök
1 dl vin eller portvin
2 hg rimmat stekfläsk
1–2 äpplen
riven muskotnöt
vitpeppar
1 äggula


1. Stycka hönan i mindre bitar

2. Tillsätt vatten så att bitarna blir täckta och lägg i morot,lagerblad och lök.

3. Koka i 1½ timme under lock

4 Ta undan hönsdelarna och sila spadet

5 koka spadet utan lock tills det finns 3-4 dl kvar

6. Tärna fläsket och stek det.

7. Hacka lök och äpple och bryn dem tillsammans.

8. Blanda spad, fläsk, äpplen, kryddor och lök i en stekgryta. Häll i vinet och koka upp

9. Red såsen med äggula

10. Värm hönsköttet i såsen och servera

>> Fler recept på kokhöns finns på kokhons.blogspot.com

Inga kommentarer: