Gräsljungagryta

300 g lammrostbiff från Gräsljunga gård
200 g champinjoner
200 g zucchini
100 g lök (ca en medelstor lök)
2 g vitlök
2 dl grädde
10 g (ca 1 msk) avrunnen yoghurt tex turkisk eller grekisk yoghurt
10 g (ca 1 msk) Sweet chili
20 g oxbuljongfond (ca 2 msk)
5 g senap
2 dl vatten
20 g kinesisk soja
3 st enbär
svartpeppar
cayennepeppar
5 g vetemjöl
ev kulörsoja

1. skiva köttet i ½ x 2 cm stora bitar. Salta och peppra dem och bryn dem sedan i smör i stekpanna.
2. Dela champinjonerna och bryn dem
3. Dela zucchini i 5 - 10 mm stora tärningar och bryn
4. Hacka löken och bryn
5. Lägg allt i en skål
6. Gör en sås genom att i en stekgryta hälla grädden, vattnet, sojan, buljongfonden, vitlöken, senapen, och yoghurten
7. Krossa enbären med t ex en hammare och lägg dem i såsen.
8. Låt såsen koka upp och red den sedan med ca 5 g (1 tsk) vetemjöl. (rör ut vetemjölet i litet kallt vatten)
9. Smaka av med peppar och ett stänk cayennepeppar och tillsätt eventuellt kulörsoja om du vill ha mörkare färg på grytan
10. När soppan ska serveras koka upp såsen och tillsätt de brynta ingredienserna.
- Servera gästerna med det samma

Servera Gräsljungagrytan med kokt potatis, inlagd gurka och röd vinbärsgelé

Inga kommentarer: