Tore Vretmans köttbullar

Receptet kommer från Tore Vretmans "Matminnen" Receptet kommer ursprungligen från hans mamma

2 hg ben och senfritt oxkött
1 hg kalvkött
1 hg griskött
2 dl tjock grädde blandad med
1 dl stött skorpbröd
1 ägg
1 äggula
½ finhackad gul lök
salt
peppar
några rasp muskotnöt

alla hinnor skärs bort från köttet och köttet mals 3 ggr på den finaste skivan i köttkvarnen
Den sista gången med grädd-skorpbrödsblandningen
löken bryns lätt

var försiktig med muskoten - det ska inte gå att urskilja muskoten i den allmänna välsmaken.

köttbullarna formas med våt varm sked i en blöt handflata.

pingpongstora för varmrätt
valnötstora för smörgåsbordet

Skysås
pudra pannans steksmör med lite mjöl efter sista stekomgången
fyll på med vatten
en klicka tomatpuré
lite japansk olja
låt koka ett tag och sila

byt ut vattnet mot kaffegrädde för att göra gräddsås

Inga kommentarer: